Uiergezondheid is van groot belang voor de melkproductie, het welzijn van de koeien en het werkplezier van de veehouder. In principe ontstaat elk geval van mastitis door bacteriën die via de speenpunt en het tepelkanaal in de uier terechtkomen. Het tepelkanaal en de speenpunt zijn de eerste en belangrijkste verdedigingslinie tegen deze indringers. Op een speen waarvan de huid sterk, glad en soepel is, hebben bacteriën de minste kans zich te nestelen. In dit artikel vind je enkele praktische tips om de spenen van koeien in perfecte conditie te houden.
Uiergezondheid
Het begint allemaal met de juiste melkinstellingen en tepelvoeringen tijdens het melken, want bij het melken komt er nogal wat mechanische kracht op de speen te staan. Vergeet niet dat gemiddeld 60 pulsaties per minuut gedurende 5 minuten bij 2,5 melkingen per dag gelijk staat aan 750 uitpersingen per dag!
De speenhuid is een natuurlijke barrière die de uier beschermt tegen indringers van buitenaf. Het huidoppervlak een beschermende zuurmantel met een pH van ongeveer 5,5. Het vergt een zekere inspanning om de huid in goede conditie te krijgen of te houden. Daarom moeten goede uierverzorgingsproducten ook rijk zijn aan verzorgende bestanddelen voor het herstel van de huid.
Het sprayen van de spenen na het melken heeft dus twee functies: ontsmetten en verzorgen. Producten die hiervoor gebruikt worden, variëren van sterk desinfecterend tot zeer zacht en verzorgend. De werkzame stof in de spray vermindert het aantal micro-organismen op de speen (bijvoorbeeld jodium, melkzuur). De producten worden geselecteerd op basis van toepasbaarheid, effectiviteit, huidtolerantie, markteisen (beschikbaarheid van producten verschilt per regio) en omdat ze speciaal zijn ontwikkeld voor gebruik met een Lely Astronaut melkrobot.
Op basis van de bedrijfssituatie (omgevingsgebonden bacteriële of koegebonden bacteriële mastitis) en de visuele speenpunscore van minimaal twintig koeien per Astronaut, waarbij rekening wordt gehouden met verschillende lactatiefasen, kunt u het product kiezen dat aan uw bedrijfssituatie voldoet.
Als u eenmaal de spray hebt gekozen die het beste bij uw situatie past, wilt u er natuurlijk zeker van zijn dat deze op de juiste manier op de spenen wordt aangebracht. Zorg er daarom voor dat de sprayinstellingen, zoals druk en tijd, passen bij de spray (vraag uw lokale Lely-adviseur om hulp). Daarnaast kan het spraypatroon worden gecontroleerd om te zien of er een mooie conische sprayvorm ontstaat. Verder is het mogelijk om automatisch de speencoördinaten te scannen voordat u gaat sprayen (Astronaut A5), bijvoorbeeld als de uiervorm sterk verandert of als de koe beweegt. Een andere tip is om een spray in te stellen na een mislukte melkbeurt.
Vergeet niet: de eerste 2 - 15 minuten na het melken is het slotgat open. Zorg er daarom voor dat de koe na een melkbeurt in een relatief schone en uiervriendelijke omgeving komt. Dit betekent dat de vloer geschoven is en dat de boxen schoon en droog zijn met een goede kwaliteit strooisel.
Samenvattend kan worden gesteld dat de eerste verdedigingslinie - het tepelkanaal en het slotgat - zeer belangrijk is voor de uierverzorging. Daarom is het belangrijk deze in zeer goede conditie te houden door de juiste uierverzorgingsproducten te gebruiken en de juiste melkinstellingen te bereiken.
Vraag jouw plaatselijke adviseur wat er in de regio mogelijk en beschikbaar is*.
Jurjen de Jong
Bedrijfsadviseur (Noord-Friesland)
Telefoon 06 13 65 40 78
Emailadres JdeJong@hee.lelycenter.com
Jaap Tjeerd Heida
Bedrijfsadviseur (Zuid-Friesland)
Telefoon 06 21 84 23 70
Emailadres jheida@hee.lelycenter.com
Jaco Smit
Bedrijfsadviseur (Oost-Friesland - Groningen - Drenthe)
Telefoon 06 12 56 93 48
Emailadres jsmit@hee.lelycenter.com
Hiltsje de Visser
Bedrijfsadviseur (West-Friesland)
Telefoon 06 23 87 95 23
Emailadres hdevisser@hee.lelycenter.com
Jan Dol
Bedrijfsadviseur (Groningen - Drenthe)
Telefoon 06 22 96 93 93
Emailadres jdol@hee.lelycenter.com